Skip to main content

Polity Mcqs

"Never Judge people by their past. People Learn, People Change, People MoveOn".


Hi Friends, Today I would like to share UPSC MCQ's for prelims 2019, Explanation also given for this mcq's below the answer, I will clarify your doubts in the comment section. Every day practice of mcq's and revision gives more chance to crack the exam.

The below mcq's from polity, every year from polity we will get questions compulsory. Share your knowledge and tell me your advice for improvization, your suggestions are always welcome. Prepare well Friends, Thank you.

www.google.com

PRELIMS MCQ’s:

1. At the time of British rule in India, the direct elections were for the first time
incorporated under which Law/Act?

1) Indian Councils Act, 1892
2) Indian Councils Act, 1909
3) Government of India Act, 1919
4) Government of India Act, 1935

ANSWER: 2

Explanation:

The first attempt at introducing a representative and popular element was made by Morley-
Minto Reforms or the Indian Councils Act, 1909. The Act also provided for separate
representation of the Muslim community and thus sowed the seeds of separatism.

2. The federation as prescribed by Government of India Act, 1935 never came into
being because?

1) It was optional for the Indian States to join the federation
2) The administration of State subjects like agriculture, law and order was under
Governor-General.
3) The Muslim League did not support federalism, rather they wanted a strong
Centre to safeguard their interest.
4) None of the above

ANSWER: 1

Explanation:

The federation as prescribed by Government of India Act, 1935 never came into being
because it was optional for the Indian States (or the Princely States) to join the federation.
And since the rulers of the Indian States never gave their consent, the Federation as
envisaged by the Act of 1935 never came into being.

3. Which of the following is/are the principal feature(s) of Government of India Act,
1919?

1) Introduced dyarchy at the Centre
2) Separated for the first time, provincial budget from the Central budget.
3) Introduced separate representation for the Muslim community and sowed
the seeds of separatism.
4) Introduced provincial autonomy

Select the correct answer using the code given below:

1) 2 only
2) 1 and 3
3) 4 only
4) 2 and 4

ANSWER: 1

Explanation:

Though Government of India Act, 1919 relaxed the central control over the provinces by
demarcating and separating the central and provincial subjects, the structure of government
continued to be centralised and unitary. The Act, further divided provincial subjects into two
parts-transferred and reserved. The transferred subjects were to be administered by the
governor with the aid of ministers responsible to the legislative Council. The reserved
subjects, on the other hand, were to be administered by the governor and his executive
council without being responsible to the legislative Council. This dual scheme of governance
was known as ‘dyarchy’. Separate electorate was introduced by the Morley-Minto Reforms or the Indian Councils Act, 1909

4. ‘Objective Resolution’ presented by Jawaharlal Nehru in December, 1946 is an
historic event in the making of the Constitution. What did this resolution contain?

1) abolition of communal electorate
2) the composition of the Constituent Assembly
3) the fundamentals and philosophy of the constitutional structure
4) ratified India’s membership of the Common wealth

ANSWER: 3

Explanation:

On December 13, 1946, Jawaharlal Nehru moved the historic ‘Objectives Resolution’ in the
Assembly. It laid down the fundamentals and philosophy of the constitutional structure.

5. A democratic polity is based on the doctrine of popular sovereignty. With regard to
this principle, consider the following:

1) Plebiscite
2) Referendum
3) Recall
4) Initiative

Which of the above is/are used in direct democracy?

1) 2, 3 and 4
2) 1 and 2
3) 1, 2 and 3
4) All of the above

ANSWER: 4

Democracy is of two types-direct and indirect. In direct democracy, the people exercise
their supreme power directly as is the case in Switzerland. There are four devices of direct
democracy, namely, Referendum, Initiative, Recall and Plebiscite.
In indirect democracy, on the other hand, the representatives elected by the people
exercise the supreme power and thus carry on the government and make the laws. This
type of democracy, also known as representative democracy, is of two kinds—parliamentary
and presidential.

6. Which of the following statements is correct with regard to the Preamble of the
Indian Constitution?

1) The Preamble is a source of power to the legislature
2) Preamble is a part of the Constitution
3) Preamble cannot be amended
4) It is non-justiciable, or it is not enforceable in courts of law.

Select the correct answer using the code given below:

1) 2 and 4
2) 2 only
3) 1, 3 and 4
4) 1, 2 and 4

ANSWER: 1

In the Kesavananda Bharati case (1973), the Supreme Court held that Preamble is a part of
the Constitution and it can be amended, subject to the condition that no amendment is
done to the ‘basic features’. The Preamble has been amended only once so far, in 1976, by
the 42nd Constitutional Amendment Act, which has added three new words-Socialist,
Secular and Integrity-to the Preamble. The Preamble is neither a source of power to
legislature nor a prohibition upon the powers of legislature. It is non-justiciable, that is, its
provisions are not enforceable in courts of law.

7. The first schedule of the Indian Constitution pertains to:

1) Names of States
2) Names of Union territories
3) Citizenship
4) Forms of Oaths and Affirmation

Select the correct answer using the code given below:

1) 1 and 3
2) 1 and 2
3) 4 only
4) 1 only

ANSWER: 2

The first schedule of the Indian Constitution pertains to Names of the States and their
territorial jurisdiction and Names of the Union Territories and their extent. Forms of Oaths
and Affirmation comes under Third Schedule.

8. In India, the Citizenship Act of 1955 prescribes which of the following ways to
acquire citizenship?

1) By naturalisation
2) By descent
3) By incorporation of territory
4) By registration

Select the correct answer using the code given below:

1) 1 and 4
2) 1, 2 and 3
3) 1, 2 and 4
4) All of the above

Solution (4)

The Citizenship Act (1955) provides for acquisition and loss of citizenship after the
commencement of the Constitution. Originally, the Citizenship Act (1955) also provided for
the Commonwealth Citizenship. But, this provision was repealed by the Citizenship
(Amendment) Act, 2003. The Citizenship Act of 1955 prescribes five ways of acquiring
citizenship - birth, descent, registration, naturalisation and incorporation of territory

9. Consider the following statements:

Assertion (A) : Article 1 describes India, as a ‘Union of States’ rather than ‘Federation
of States’
Reason (R) : Indian Federation is not the result of an agreement among the States

Select the correct answer using the code given below:

1) Both A and R are True and R is the correct explanation of A
2) Both A and R are True but R is not the correct explanation of A
3) A is True and R is False
4) A is False and R is True

ANSWER: 1

Article 1 describes India, that is, Bharat as a ‘Union of States’ rather than a ‘Federation of
States’. This provision deals with two things: one, name of the country, and two, type of
polity. According to Dr B R Ambedkar, the phrase ‘Union of States’ has been preferred to
‘Federation of States’ for two reasons: one, the Indian Federation is not the result of an
agreement among the states like the American Federation; and two, the states have no right
to secede from the federation.

10. According to the Constitution of India, Article 3 authorises the Parliament to
reorganise the States. With this authority, the Parliament can:-

a) alter the name of any state
b) diminish the area of any state
c) alter the boundaries of any state
d) increase the area of any state

Select the correct answer using the code given below:

1) 1, 3 and 4
2) 1 and 3
3) 2, 3 and 4
4) All of the above

ANSWER: 4

Article 3 authorises the Parliament to:

1. form a new state by separation of territory from any state or by uniting two or more
states or parts of states or by uniting any territory to a part of any state,
2. increase the area of any state,
3. diminish the area of any state,
4. alter the boundaries of any state, and
5. alter the name of any state.

http://civilservicesguidance-by-anu.blogspot.com


Comments

Popular posts from this blog

Ecology mcq's

"Don't Burn your opportunities for a temporary comfort." www.google.com Hi Friends, Today I would like to share UPSC MCQ's for prelims 2019, try to solve them friends, I will give the key and clarify your doubts in the comment section. Every day practice of mcq's and revision gives more chance to crack the exam. The below mcq's from Ecology, every year from ecology and environment we will get questions compulsory. Try to find out the answers. Share your knowledge and tell me your advice for improvization, your suggestions are always welcome. If anybody don't get the answers ask me in the below comment section, prepare well friends, thank you. http://civilservicesguidance-by-anu.blogspot.com Ecology MCQ's:- 1. Consider the following statements:- 1. The percentage of Open forest in India is more than Moderately Dense forest 2. Area covered under Plantation is more than very Dense forest 3. Shifting Cultivation has increased over the...

women empowerment

“Struggle today, strength tomorrow”. Hi friends, today I would like to share an essay about women empowement in global world, how women leads different roles at home and out side like job, business, politics, etc..But in ancient days, women in India have faced many problems such as patriarchy in family and social restrictions and pressures from society, caste based discrimination and socially no freedom, inadequate facilities, poverty, powerlessness and exclusion etc.., However, the new circumstances created by globalization are diverse, encompass all women in the country and cover almost all aspects of their life like, Changing role in work, Changing role in family, marriage etc. Let us discuss about women leading role in our essay, prepare well friends, thank you. Topic: Women in globalized India: Globalization, though a historical phenomenon, has significantly affected the world in the last three decades. It is mostly discussed in an economic context but its cultu...